Binnenland

Rabobank bevriest rekening Goudse moskeevereniging

07-09-2016 14:27

Het slepende verhaal van de Goudse Megamoskee is in een nieuwe fase aanbeland. Nadat het plan voor de moskee in een voormalige kazerne te Gouda-Noord van tafel is, bestaat de moskeevereniging nog altijd. En zij beheren het geld voor de plannen. Veel geld.

Daar was al eerder gedoe over: de moskeevereniging El Wahda is ontstaan uit een samenwerking tussen de Goudse moskeeën As Salam en Nour. Alle fondsen van beide moskeeën gingen destijds op de grote hoop voor de Megamoskee, maar veel leden van de twee moskeeën zagen daar geen heil in. Het leidde zelfs tot een rechtszaak in februari 2015.

Nu is de steun voor El Wahda verder afgebrokkeld, er komt zelfs een vierde moskee in Gouda. Eén, gezamenlijke, megamoskee lijkt verder weg dan ooit. Binnen El Wahda is de strijd om de centen kennelijk losgebarsten, de Rabobank heeft de rekening bevroren, zo meldt het AD. Voorzitter Bouharrou wordt door een deel van het bestuur niet erkend en de penningmeester maakt nu ook aanspraak op het beheer van de fondsen. Zolang niet duidelijk is wie zeggenschap heeft over het geld, dat naar verluidt afkomstig is van donaties van Goudse moslims, zal de rekening op slot blijven.

Het kon weleens om een flink bedrag gaan, in juni 2015 schreef ik op Jalta:

Binnen de Goudse Marokkaanse gemeenschap is het evenmin koek en ei. De fondsen, naar schatting zo’n 2,3 miljoen euro zonder bankgarantie, waarvan de herkomst nog altijd niet duidelijk is, zijn ingezameld voor het PWA-project. Niet alle Goudse Marokkanen zijn voorstander van de plannen, en ook zouden mensen zwaar onder druk zijn gezet om te doneren. Ook is circa 6 ton, geoormerkt voor de As Salam moskee, opeens toegewezen aan El Wahda. Wie hier kritisch over is, kan rekenen op uitsluiting.

Wat er nog over is van dat geld, weet momenteel dus alleen de Rabobank.