Buitenland

Verlaten auto zonder nummerplaat met daarin zes gasflessen aangetroffen bij Notre Dame, Parijs

07-09-2016 12:24

Update: in het voertuig is een boekje met Arabische teksten aangetroffen.

Update: De auto behoort toe aan een man die op een lijst met potentiële terreurverdachten staat (ANP)

Een verlaten auto zonder nummerplaten met daarin zes gasflessen is in de nacht van zaterdag op zondag vlak bij de Notre Dame in Parijs aangetroffen. Dat brengen Franse media woensdag naar buiten. Naar alle waarschijnlijkheid is Parijs hiermee ontsnapt aan weer een dodelijke aanslag, meldt Nieuwsblad.

Volgens Le Figaro lagen er vijf volle gasflessen in de kofferbak van de Peugeot 607, en lag er een lege gasfles op de passagiersstoel voorin. De flessen zouden niet verbonden zijn geweest met een ontstekingsmechanisme. De auto stond geparkeerd op de Quai de Montebello en had de knipperlichten aan staan.

De auto stond al meer dan twee uur fout geparkeerd en al meerdere burgers hadden daarover naar de politie gebeld. Dit toont volgens de politiecommissaris aan hoe moeilijk het is terrorisme te voorkomen en hoe de politie lijdt onder het tekort aan personeel.

De Franse politie onderzoekt de zaak en neemt de terreurpoging serieus. Er zouden reeds enkele verdachten zijn opgepakt.

In mei van dit jaar liet de baas van de Franse veiligheidsdiensten nog weten dat hij vreesde voor een aanslag met een autobom. “Ik ben er zeker van dat ISIS het stadium van autobomaanslagen zal bereiken. Dit hebben we tussen 1986 en 1995 ook al meegemaakt, het zijn standaard procedures voor terreur. De bedoeling is uiteindelijk om aanslagen te kunnen uitvoeren zonder dat de terroristen zelf omkomen. Autobommen zijn daarvoor uitermate geschikt”, aldus Patrick Calvar.


Rechts de straat waar de auto stond geparkeerd, links de Notre Dame:

Screen Shot 2016-09-07 at 12.45.36