Buitenland

Duitse wutbürger roepen op tot nieuwe demonstratie in Bautzen, Oost-Duitsland

15-09-2016 17:23

Na een gewelddadig treffen woensdag tussen zo’n 80 Duitse burgers (onder andere extreem-rechtse activisten en neo-nazi’s) en 30 jonge asielzoekers in het Duitse Bautzen zijn de gemoederen donderdag alles behalve bedaard. Op internet circuleert inmiddels een oproep om donderdagavond naar Bautzen te komen ‘om te laten zien dat we de oorlogsachtige toestand niet accepteren’.

 

“Wij laten zien dat we de huidige oorlogsachtige toestand niet tolereren! Bautzen is en blijft geen verzamelplaats voor gewelddadige asielzoekers! Daarom roepen we iedereen die ons ondersteunt op vanavond hun gezicht te laten zien op de Holzmarkt!”

 

(Bron.)

De politie heeft inmiddels in een persconferentie laten weten dat het geweld van woensdagavond is begonnen door de asielzoekers. Afgelopen vrijdag al zouden asielzoekers een aantal burgers van Bautzen hebben lastiggevallen. Hierbij zou ook geweld zijn gebruikt.

Minderjarige asielzoekers

Een kleine groep van 15 minderjarige asielzoekers zou al lange tijd voor veel problemen zorgen in Bautzen. Ook jonge autochtone Duitsers zorgen voor veel overlast, niet zelden komen de twee groepen met elkaar in gevecht. Een hoteleigenaar van het Best Western Hotel heeft in de courant Sächsische Zeitung een open brief aan het stadsbestuur van Bautzen laten afdrukken. Hierin staat onder anderen:

 

“We krijgen dagelijks veel klachten van gasten over de situatie op de Korenmarkt. Voor bepaalde groepen is het niet meer mogelijk ‘s avonds ons hotel te verlaten uit angst te worden lastigggevallen. Vaak gaan mensen naar een ander hotel op zoek.”

 

In reactie op het geweld van woensdagavond, en op de oproep donderdag weer te demonstreren in Bautzen. heeft de deelstaatregering besloten extra politie naar Bautzen te sturen. Ook is een avondklok met een alcoholverbod ingesteld voor de circa 30 in Bautzen wonende minderjarige asielzoekers. Tevens zullen er meer jongerenwerkers worden ingezet.

Om verdere problemen te voorkomen worden de minderjarige asielzoekers “binnen nu en enkele dagen” overgeplaatst naar asielzoekerscentra elders in Duitsland.

‘Pogrom atmosfeer’

Linkse politici geven de schuld vooral aan ‘extreem-rechts’. Volgens diverse verklaringen waren bij het geweld van woensdagavond ‘neo-nazi’s’ van buiten de regio betrokken.

De uit Bautzen afkomstige Caren Lay, die voor de extreemlinkse partij Die Linke in het parlement zit, is er in Bautzen sprake van een ‘pogrom atmosfeer’.

Lay denkt dat er woensdag sprake was van een “geplande racistische aanval”. “Het is mij volledig onduidelijk hoe het mogelijk is dat de politie in Bautzen vier dagen nadat spanningen escaleerden in geweld nog altijd met maar acht man aanwezig is. De politie heeft niet de extreemrechtse activisten maar juist de vluchtelingen gevorderd het plein te verlaten. Dat is volledig onacceptabel. We mogen niet toelaten dat neo-nazi’s in onze steden komen vechten”, aldus Lay.