Buitenland

Mini-burgeroorlog in Bautzen, Oost-Duitsland: 80 woeste burgers tegenover 20 woeste asielzoekers

15-09-2016 11:55

Naar schatting tachtig bewoners van het Oost-Duitse Bautzen zijn woensdagavond in botsing gekomen met circa twintig jonge asielzoekers. De politie in de stad deelde donderdag mee dat de twee groepen elkaar op een plein uitscholden, maar ook te lijf gingen. Daarbij is met flessen en planken gegooid.

Volgens Der Spiegel sloeg de vlam in de pan nadat een asielzoeker een 32-jarige inwoner van Bautzen had aangevallen. Bild schrijft dat de groep woeste burgers vooral bestond uit ‘neo-nazi’s’.

De politie heeft met circa honderd man de twee groepen met behulp van wapenstok en pepperspray gescheiden en verjaagd. De asielzoekers werden tot bij het opvangcentrum door belagers achtervolgd. Daarom bewaakt de politie het asielzoekerscentrum.

Een jonge Marokkaan raakte gewond en kon alleen dankzij politiebescherming naar het ziekenhuis worden vervoerd. De ambulance waarin hij lag werd door woedende burgers met stenen bekogeld. Een tweede ambulance moest de jongeman vervolgens onder politiebegeleiding naar het ziekenhuis vervoereen.

Een 20-jarige asielzoeker raakte gewond nadat hij zichzelf met een fles op het hoofd had geslagen.

Burgemeester Alexander Ahrens heeft de inzet van meer politie en andere preventieve maatregelen in het vooruitzicht gesteld. Hij liet weten ‘geschokt en zeer bezorgd’ te zijn.

Linkse politici in Bautzen leggen de schuld vooral bij ‘extreem-rechts’. “De overduidelijk gevestigde rechtse orde moet eindelijk eens effectief worden bestreden”, zo liet Valentin Lippmann van de linkse Groenen weten. Ook eist hij 24-uursbewaking bij asielzoekerscentra.

Bautzen, 160 kilometer onder Berlijn, is vaker het toneel van opstootjes rond de aanwezigheid van asielzoekers, vooral door toedoen van rechtsextremisten. In februari hebben bewoners van de stad bijvoorbeeld geprobeerd het bluswerk te verhinderen toen de brandweer een brand in het opvangcentrum wilde blussen.

Anp/TPO

bautzen