Binnenland

Zaanse oppositie wil burgemeester Faber (PvdA) wegsturen na tuigvloggers-debacle

15-09-2016 11:55

De Zaanse oppositiepartijen Democratisch Zaanstad en de Partij Ouderen en Veiligheid (POV) zullen vanavond een motie van wantrouwen indienen tegen zittend burgemeester Geke Faber (PvdA). Dit meldt het AD.

De burgemeester kwam in opspraak nadat een groep jongeren in de Zaanse wijk Poelenburg landelijk nieuws werden met gewelddadige, dreigende vlogs. Faber nam, onder druk van de vele media-aandacht, strenge maatregelen tegen de relschoppers. Volgens de oppositiepartijen is dit te laat; de wijk zucht al jaren onder de terreur.

Raadslid Rot, van Democratisch Zaandam, werd in april dit jaar al eens bekogeld met eieren. Zij ligt in de clinch met de burgemeester omdat die haar onvoldoende zou steunen en zich vaak opmerkelijk uitlaat jegens Rot. Na een filmpje waarin de tuigvloggers Rot dreigend benaderen, belde Faber haar pas later op en zei toen “Nou, nu ben je in één klap beroemd.” Ook zou Faber Rot hebben verweten dat zij olie op het vuur gooit in de media en dat “we toestanden als destijds in Haren moeten voorkomen.” Hoewel een ander raadslid getuige was van deze uitspraak, ontkende burgemeester Faber later via haar woordvoerder dit gezegd te hebben.

Vanavond wordt er over de motie gestemd.

Lees ook: Tuigvloggers, PvdA-burgemeester en een hit piece op Joop.nl: het Zaanse wespennest
Lees ook: het Zaandam Poelenburg-dossier