TPOok!

 
avatar
   
Binnenland

‘Angstcultuur heerst bij defensie: intimidatie, machtsmisbruik, wantrouwen’

'Ministerie lijkt nauwelijks bereid problemen aan te pakken'

Tags:

Er heerst een angstcultuur bij diverse onderdelen van defensie en binnen het Ministerie van Defensie zelf. Er zou sprake zijn van intimidatie, machtsmisbruik en wederzijds wantrouwen. Er zouden medische dossiers worden vervalst om mensen makkelijker te kunnen ontslaan, beroepsgeheim wordt geschonden en verantwoordelijken van overtredingen worden weggepromoveerd. Dit blijkt uit onderzoek van Follow The Money (FTM).

Ook blijkt uit het onderzoek dat de Tweede Kamer door de minister van Defensie (VVD) verkeerd is voorgelicht of dat op zijn minst de schijn van selectieve beantwoording van vragen is gewekt.

Advocaat Sebas Diekstra laat aan FTM onder andere weten: “‘Kritische geluiden van individuele militairen worden vaak niet zomaar geaccepteerd. Leidinggevenden worden ingezet om de boel onder druk te zetten. In een aantal gevallen is zelfs de MIVD ingezet om onderzoek te doen naar iemand die zich in het openbaar kritisch heeft geuit. Inzet van de inlichtingendienst om de eigen militairen de mond te snoeren is niets minder dan machtsmisbruik, met het kennelijke doel om de militair in kwestie bang te maken.”

In een reactie laat Defensie weten zich niet te herkennen in het geschetste beeld. “Iedere klacht nemen we serieus. Uit cijfers die in het jaarverslag van Defensie staan, blijkt dat in de afgelopen jaren het aantal meldingen van medewerkers juist is toegenomen. Dat is een positieve ontwikkeling. We begrijpen ook dat kritiek uiten of kritiek ontvangen lastig is en het heeft daarom onze aandacht”, zo laat Defensie weten aan FTM.

 

Foto: minister van Defensie Jeanine H. (VVD).

   

Steun direct Bert Brussen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.