Binnenland

Daar zijn we weer: weggestuurde college Gouda keert vrijwel ongewijzigd terug

20-09-2016 12:30

Met uitzondering van VVD-wethouder Laura Werger, die eerder zelf al haar ontslag had aangekondigd, keren de wethouders Rogier Tetteroo (PvdA), Jan de Laat (Gouda Positief), Hilde Niezen (GroenLinks) en Daphne Bergman (D66) terug als wethouder van de gemeente Gouda. Vanuit de ChristenUnie en CDA wordt een vijfde en zesde deeltijd-wethouder ‘geleverd’. Dit meldt lokale nieuwssite Goudse Post. Onder leiding van formateur Roland van Schelven (D66) is zaterdag besloten om een zakencoalitie te vormen tot de volgende verkiezingen.

De coalitie overleefde een motie van wantrouwen na het falen rond het terrein van de Prins Willem Alexander-kazerne (PWA-terrein). Daar zou een megamoskee moeten komen, óf een voorziening voor gehandicapte kinderen, óf een combinatie van beide. De plannen veroorzaakten veel ophef in Gouda en de gemeenteraad stemde uiteindelijk nipt tégen de moskee.

De volgende bestuurscrisis liet niet lang op zich wachten: de VVD kwam op ramkoers met de rest van de coalitie en toen viel, na een tweede motie van wantrouwen, op 4 juli 2016 het doek voor het college. Nu zijn ze dus in vrijwel ongewijzigde samenstelling terug. De bestemming van het PWA-terrein is nog altijd onduidelijk, ook een AZC behoorde tot de opties.

Ombudsman: gemeente onduidelijk

De Nationale Ombudsman publiceerde vandaag een kritisch rapport over de Goudse toestanden. Het ANP: “Wijkbewoners hadden bij de ombudsman geklaagd dat de gemeente haar zin wilde doordrukken en dat ze over de plannen niet juist en niet genoeg waren geïnformeerd. Volgens Van Zutphen is het moeilijk voor gemeenten om draagvlak te krijgen voor een besluit dat gevolgen kan hebben voor de directe woonomgeving van mensen. Die hebben daar vragen over, of maken zich zorgen. Van Zutphen: “Gemeenten moeten met burgers het gesprek voeren over wat ze nodig hebben om een azc aanvaardbaar te maken. Omwonenden willen bijvoorbeeld uitleg over wie er komen wonen.”

In het geval van Gouda heeft de gemeente vooraf niet genoeg duidelijk gemaakt of en hoe bewoners invloed konden uitoefenen. Er is niet adequaat gereageerd op signalen en verwachtingen. En er was onvoldoende regie op de communicatie waardoor onrust is ontstaan, concludeert de ombudsman.”