Buitenland

Familie verdachte snelkookpanterrorist klaagde stad aan voor ‘moslimdiscriminatie’

21-09-2016 10:06

De familie van Ahmad Khan Rahami, die vastzit op verdenking van terreur in New York met twee snelkookpan-bommen, klaagde in 2011 de stad Elizabeth aan wegens anti-moslimsentimenten, meldt lokale nieuwssite NJ.com. De Rahamietjes runden er een kiprestaurant, First American Fried Chicken, waar met enige regelmaat politie over de vloer kwam.

Volgens de Rahami’s werden zij zomaar lastiggevallen en zouden agenten dingen hebben gezegd als ‘moslims horen hier niet’ en ‘moslims zorgen voor problemen’. De burgemeester van Elizabeth, Chris Bollwage, zegt dat er inderdaad een geschiedenis bestaat tussen het restaurant en handhavers, maar dat dit niets te maken heeft met religie of discriminatie: de zaak zorgde herhaaldelijk voor geluidsoverlast.

Explosieven station Elizabeth

First American Fried Chicken begon als een vierentwintiguursrestaurant. Buren klaagden over grote groepen mensen die er op straat hingen en lawaai maakten. Na herhaaldelijke politiebezoeken, twee arrestaties van Rahami-familieleden en een aanklacht wegens het verhinderen van een arrestatie in het restaurant, verordonneerde de gemeente dat het restaurant om 22:00 dient te sluiten. Dit is dus volgens de familie, in een nog altijd lopende aanklacht, moslimhaat en religieuze dicriminatie.

Verdachte terrorist Ahmad Khan Rahami werkte er volgens buren ook weleens. Het restaurant was maandag onderwerp van een huiszoeking omdat er bij het station van Elizabeth explosieven waren gevonden. Het is nog niet duidelijk of Ahmad Khan Rahami daar iets mee te maken heeft.