Binnenland

Verwacht u niet: taakstraffen zijn fopstraffen

24-09-2016 10:37

Een kwart van alle taakstraffen is vorig jaar vroegtijdig gestaakt of niet uitgevoerd. Duizenden veroordeelden laten niets van zich horen of worden tijdens hun werkstraf weggestuurd, bijvoorbeeld vanwege agressie. Dit blijkt uit cijfers van Reclassering Nederland, schrijft het AD zaterdag.

In 2015 hebben bijna 11.000 van de 42.400 taakgestraften er met de pet naar gegooid. Dat is ruim 25 procent. In 2013 ging het om 20 procent mislukte taakstraffen, blijkt uit cijfers van Reclassering Nederland. Het aantal meldingen van geweld tegen reclasseringsmedewerkers is gestegen van 105 in 2014 naar 140 vorig jaar.

Veroordeelde drugsdealers, inbrekers en fraudeurs laten vaker niets van zich horen na een oproep om aan de werkstraf te beginnen. Ze reageren niet op de uitnodigingsbrief voor een intakegesprek. Uit informatie van het Openbaar Ministerie blijkt dat 7 procent van de opgelegde taakstraffen zelfs na twee jaar nog niet is opgestart.

“Tien jaar geleden werd de werkstraf meer geaccepteerd. Nu geven werkgestraften veel sneller een grote mond”, aldus Sjef van Gennip, directeur van Reclassering Nederland.