Buitenland

Moskou vindt MH17-conclusies ‘vooringenomen’

28-09-2016 16:42

Rusland is “teleurgesteld” in het internationale onderzoek naar de ramp met vlucht MH17. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de conclusies woensdag “vooringenomen en politiek gemotiveerd”.

Update 18.06 – Russisch ministerie van Defensie: luchtafweersystemen nooit over de grens met Oekraïne

Er zijn nog nooit Russische luchtafweersystemen de grens met Oekraïne gepasseerd. Dit verklaarde het Russische ministerie van Defensie woensdag in reactie op het rapport over de ramp met vlucht MH17.

De onderzoekers concluderen daarin dat het toestel uit de lucht is geschoten met een Russische Buk-raket en dat de installatie waar dat mee gebeurde vanuit Rusland naar Oekraïne is gebracht.

Het Russische departement zegt te twijfelen aan de objectiviteit van het onderzoek. Dat is vooral gebaseerd op gegevens op internet en informatie van de Oekraïense inlichtingendienst, aldus het ministerie.

Buitenlandse Zaken: Oekraïne verzon bewijs

Volgens het departement hebben de internationale onderzoekers tegengehouden dat Rusland helemaal meedeed aan het onderzoek. Verder hebben de onderzoekers toegelaten dat Oekraïne ,,bewijsmateriaal verzon” om de zaak in het voordeel van dat land te draaien. Het land hoopt dat nieuwe radarbeelden de onderzoekers zullen dwingen hun conclusies te herzien. De belangrijkste conclusie van de onderzoekers is dat het toestel met een Russische Buk-raket is neergehaald. De raket werd gelanceerd in een gebied dat werd gecontroleerd door pro-Russische separatisten.

Russische fabrikant: ‘Vanuit Oekraïense gecontroleerd gebied afgevuurd’

De Russische fabrikant van de Buk-raket verwerpt de conclusies van het strafrechtelijk onderzoek naar de crash van vlucht MH17. De raket die het passagiersvliegtuig van Malaysia Airlines fataal werd is niet vanuit rebellengebied, maar vanuit door het Oekraïense leger gecontroleerd gebied afgevuurd, stelt raketproducent Almaz-Antey.

De bevindingen van het door Nederland aangevoerde internationale team van onderzoekers worden niet ondersteund door technisch bewijsmateriaal, vindt Almaz-Antey. Het onderzoeksteam maakte woensdag bekend dat het ervan uitgaat dat de fatale raket, van Russische makelij en uit Rusland afkomstig, vanuit rebellengebied is afgeschoten. Vervolgens zou de lanceerinstallatie terug zijn gebracht naar Rusland.

Rusland kwam begin deze week met een eigen presentatie van radarbeelden. Daaruit zou ook al blijken dat de raket niet vanuit rebellengebied is gelanceerd.

Lees ook

TPO – Onderzoek MH17: Buk-raket kwam uit Rusland – Afgevuurd uit rebellengebied

(ANP)