Binnenland

Kinderombudsman: figuur Zwarte Piet is in strijd met het Kinderrechtenverdrag

30-09-2016 07:28

De figuur van Zwarte Piet kan bijdragen aan pesten, uitsluiting of discriminatie en is daarmee in strijd met het Kinderrechtenverdrag, dat zegt Kinderombudsman Margrite Evelien Kalverboer in een rapport over het Sinterklaasfeest. De Pieten moeten volgens de Ombudsman zodanig worden aangepast dat kinderen geen negatieve effecten meer ervaren door het Sinterklaasfeest.

Kinderrechtenverdrag Verenigde Naties

Het instituut van de Kinderombudsman is verder van mening dat door Zwarte Piet “te ontdoen van discriminerende en stereotyperende kenmerken” van hem een figuur gemaakt kan worden die recht doet aan “het plezier dat zovelen beleven aan de Sinterklaastraditie”.

De Kinderombudsman neemt dit standpunt in naar aanleiding van diverse klachten van burgers. Zij hebben de Kinderombudsman gevraagd om een uitspraak te doen over de figuur van Zwarte Piet.

De Kinderombudsman toetst aan het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties, waarin onder andere staat dat kinderen recht hebben op gelijke behandeling en op bescherming tegen discriminatie. Ook staat in dit verdrag dat belangen van het kind voorop moet staan bij alle maatregelen die voor hen belangrijk zijn.

‘Aannemelijk dat kinderen gepest worden’

‘Volwassenen voeren in de discussie op een onprettige manier de boventoon’

De Kinderombudsman heeft met verschillende kinderen en jongere over het onderwerp ‘Zwarte Piet’ gesproken. Veel gekleurde kinderen met wie is gesproken, ervaren discriminatie in hun dagelijks leven en vertellen dat dit rond de Sinterklaastijd erger wordt.

Kinderen ervaren de combinatie van een aantal typische kenmerken en gedragingen van Zwarte Piet als negatief en discriminerend voor mensen met een donkere huidskleur, zo constateert de Kinderombudsman. Kalverboer vindt het op basis van deze gesprekken aannemelijk dat kinderen gepest of gediscrimineerd worden met daarbij verwijzingen naar Zwarte Piet.

Kinderen willen ook graag zelf meedenken over aanpassingen aan de figuur Zwarte Piet, zo merkt Kalverboer. Volwassenen moeten zorgen dat een kind plezier beleeft aan het sinterklaasfeest en zich veilig voelt, maar in de discussie voeren ze op een onprettige manier de boventoon, blijkt uit het onderzoek.

(ANP)