Binnenland

Klinisch epidemiloog sloopt The Green Happiness (weer)

03-10-2016 11:57

Het dankzij een in NRC Handelsblad als journalistiek artikel vermomde advertorial aangeboden beroemd geworden dieet van The Green Happiness ligt opnieuw onder vuur. Kraakte eerder het Voedingscentrum dit hippe groentedieet van twee Instagrammeisjes al af, het Voedingscentrum noemde het dieet zelfs gevaarlijk, ditmaal is het een klinisch epidemiloog die gehakt (no pun intendend) maakt van het gevaarlijke veganistische dieet.

Op haar weblog somt Liesbeth Oerlemans op welke claims The Green Happiness allemaal doet en wat daar niet aan klopt, soms met hilarische resultaten tot gevolg. Zo beveelt The Green Happiness een ‘Energie healthy Snicker‘ aan waarmee je 108 kcal zou binnenkrijgen maar in werkelijkheid bevat deze ‘healthy Snicker‘ maarliefst 432 kcal, vier keer zoveel als beweerd door The Green Happiness. “Ze hebben gewoon zitten liegen”, aldus Oerlemans.

Ook de claim dat je ‘dankzij het Green Happiness-dieet maar 1300 kcal binnenkrijgt’ is hilarisch: het maakt namelijk niet uit wát je eet, als je slechts 1300 kcal per dag binnen krijgt val je per definitie af, ongeacht het voedingsmiddel dat je binnenkrijgt.

De Instagrammeisjes van The Green Happiness reageerden eerder op de kritiek door te roepen dat ‘critici meestal onze boeken niet hebben gelezen’, en die reactie valt bij Oerlemans niet in goede aarde. “Ik word daar heel kwaad om: ga nu eens op de inhoud in. Ze negeren de vervelende dingen. Nu hebben ze de kans gekregen om te reageren op alle kritiek en maken ze opnieuw cruciale fouten. Het is gewoon erg slecht”, laat Oerlemans weten aan RTL Nieuws.