Binnenland

LOL! Popcorn en cola erbij: zeikmillennials versus babyboomers

03-10-2016 12:59

Tientallen jongerenorganisaties hebben zich verenigd in een coalitie als antwoord op de “oververtegenwoordiging” van babyboomers in de politiek. Zij willen de belangen van jongeren hoger op de politieke agenda krijgen nu de verkiezingscampagnes van start gaan.

“Nog te veel problemen zoals pensioenen, de flexibele arbeidsmarkt, een gebrek aan starterswoningen en stijgende kosten van onderwijs, worden afgewenteld op jongeren. En zonder dat er goed wordt nagedacht over wat dit voor ons betekent”, zegt Jarmo Berkhout, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en ex-kraker en vernieler van het Maagdenhuis.

De coalitie bestaat uit onder meer de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB), FNV Jong, de Nationale Jeugdraad (NJR), studentenorganisaties en politieke organisaties als de JOVD, de Jonge Democraten en de Jonge Socialisten.

“Politici mogen onze boodschap niet negeren: de kosten van onderwijs en huisvesting rijzen de pan uit, er zijn te weinig geschikte banen en starterswoningen. Wie geeft om de toekomst luistert naar de stem van de jongeren”, zegt Berkhout, een van de initiatiefnemers.

In aanloop naar de verkiezingen volgend jaar komt de jongerencoalitie woensdag bijeen om een manifest over de toekomst van het onderwijs te ondertekenen. De jongeren zullen concrete maatregelen voorstellen om het onderwijs en de kansen van jongeren te verbeteren.

(ANP/TPO)