Buitenland

Extreemlinks vernielt kantoor CDU-politica in Leipzig wegens ‘foute’ tweet

04-10-2016 22:23

Het kantoor van CDU-politica Bettina Kudla in Leipzig is in de nacht van maandag op dinsdag van buiten en van binnen beschadigd door een aanslag, waarschijnlijk gepleegd door extreemlinkse terroristen. De buitenkant van het kantoor werd besmeurd met teer, de ruiten werden ingeslagen en het interieur vernield. Eind augustus was haar kantoor ook al doelwit van een aanslag. Ook die aanslag werd door extreemlinks opgeëist.

Kudla staat al lange tijd bekend als controversiële politica, vooral vanwege haar standpunten over vluchtelingen die nogal haaks staan op het vluchtelingenbeleid van haar eigen CDU. (Overigens is Kudla ook één van de weinige Duitse parlementariërs die openlijk tegen het erkennen van de Armeense genocide is.)

Zo twitterde ze onlangs nog dat in Duitsland de ‘Umvolkung‘ al lange tijd gaande is en dat het tijd is voor actie. ‘Umvolkung‘ is een in Duitsland beladen term omdat het door de nazi’s werd gebruikt als aanduiding van te nazificeren of te germaniseren gebieden, wat in de praktijk vooral het zuiveren van de oorspronkelijke bevolking inhield.

De laatste jaren wordt ‘Umvolkung‘ vooral gebruikt door populistisch- en extreem-rechts om het Duitse vluchtelingenbeleid te bekritiseren, als ware het binnenlaten van vluchtelingen een bewust beleid om het Duitse volk en de Duitse cultuur te vernietigen.

Na veel ophef zelfcensureerde Kudla haar tweet weer, mede omdat de CDU dreigde haar uit de partij te gooien.

Op de Duitse versie van Indymedia is de aanslag inmiddels opgeëist door een antifascistische groepering die zich Linksunten noemt. Kort samengevat komt de verklaring neer op het volgende:

 

“Sinds haar ‘Umvolkung’-tweet heeft zij zich tot de groep racisten gevoegd die de het tuig en brandstichters van argumenten voorziet. Door haar verwijzing naar ‘Umvolkung’ legitimeert zij de daden van bloeddorstige fascisten in onze straten.”

 

De gewraakte tweet:

screen-shot-2016-10-04-at-22-19-19