Buitenland

Poetin maakt Russen bang voor nucleaire oorlog met VS, bouwt bunkercomplexen

04-10-2016 13:20

De Russische president Vladimir Poetin lijkt de Russen voor te bereiden op een nucleaire oorlog met de VS. Zo werd vorige week onthuld dat er gigantische ondergrondse bunkers in Moskou zouden zijn gebouwd die in geval van een kernoorlog plaats moeten bieden aan zo’n 12 miljoen inwoners.

In het Oeral-gebergte zou een nieuw ondergronds onderkomen voor de Russische regering worden gebouwd. Dit zou een complex van zeker 650 vierkante kilometer worden van waaruit de Russishe regering in geval van een nucleaire oorlog kan blijven functioneren.

Ook een Russische staatspropaganda-tv-zender liet onlangs weten dat ‘de Amerikaanse schizofrenen hun nucleaire wapens op scherp stellen en op Moskou richten.’

Syrië

De koude oorlog tussen de VS en Rusland is vooral opgelaaid na een opeenstapeling van problemen in Syrië. De Russen beschuldigen de Amerikanen er van oorlog te voeren tegen het Syrische regime en niet tegen jihadisten zoals de Russen doen. De VS beschuldigt Rusland er van geen rekening te houden met burgers bij het bestoken van doelen in Syrië. Zo zouden de Russen onlangs raketaanvallen hebben uitgevoerd op bewoonde gebieden van Aleppo.

De Russische minister van buitenlandse zaken heeft de Amerikanen inmiddels gewaarschuwd dat “verdere acties tegen het Syrische leger zal leiden tot vreselijke consequenties, ook buiten de Syrische regio.”

Plutoniumvoorraden

Om de diplomatieke druk nog verder op te voeren is Rusland per direct gestopt met het vernietigen van voorraden plutonium. Rusland en de VS hebben eerder een overeenkomst getekend om de atoombewapening in beide landen te beperken. Het vernietigen van voorraden plutonium is één van de onderdelen van dit verdrag.

Het schrappen van plutoniumvernietiging is voor Poetin vooral een symbolische maatregel. Het plutonium dat nu overblijft zal volgens Moskou sowieso niet worden gebruikt voor kernwapens.

Poetin wil pas verdergaan met het wegwerken van plutonium als “de VS ervoor zorgt dat de reden voor het verbreken van dit vredesverdrag wordt weggenomen”. Zo eist Poetin dat de NAVO het aantal troepen in Oost-Europa terugbrengt en dat de VS sancties tegen Russische gebieden en personen weer schrapt.

Nucleaire holocaust

De huidige hoeveelheid kernwapens van beide grootmachten is sinds diverse verdragen na de Koude Oorlog behoorlijk teruggeschroefd maar Rusland bezit nog altijd zo’n 8500 kernkoppen, terwijl de VS er duizend minder bezitten.

Behalve Rusland en de VS bezitten ook Groot-Britannië, Frankrijk, India, Pakistan China en hoogstwaarschijnlijk ook Noord-Korea nucleaire wapens. Ook Israël bezit naar verluidt kernwapens maar dat is nooit officieel erkend.

Groot-Britannië, Rusland, China, Frankrijk, India en Amerika bezitten naast kernraketten en nucelairebommenwerpers ook nucleaire onderzeeërs die kernwapens kunnen afvuren. Deze onderzeeërs zijn vrijwel niet te detecteren en fungeren als een fail safe in het geval van nucleaire holocaust: doordat de onderzeeërs altijd zullen kunnen vergelden bestaat de zekerheid van een gegarandeerde wederzijdse vernietiging, de mutual assured destruction.