Binnenland

‘Ernstig plichtsverzuim vier agenten bij fatale arrestatie Mitch Henriquez’

07-10-2016 11:46

Vier van de vijf betrokken agenten bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez hebben zich schuldig gemaakt aan ernstig plichtsverzuim. De vijfde agent valt plichtsverzuim te verwijten, is de conclusie van intern onderzoek van de politie. Henriquez (42) werd op 27 juni vorig jaar in het Haagse Zuiderpark door de vijf agenten gearresteerd bij een muziekfestival, omdat hij zou hebben geroepen dat hij een wapen had. Hij overleed de volgende dag in het ziekenhuis, hoogstwaarschijnlijk door zuurstofgebrek veroorzaakt door hardhandig optreden tijdens de arrestatie.

Nabestaanden willen dat alle agenten worden vervolgd

Twee agenten worden hiervoor vervolgd, besloot het Openbaar Ministerie eerder. De drie andere niet. Zij hebben geen geweld gebruikt dat de dood van Henriquez mede kan hebben veroorzaakt, aldus het OM. De nabestaanden vinden dat alle vijf de agenten moeten worden vervolgd. Ze hadden moeten weigeren Henriquez met een politiebus naar het bureau te vervoeren, omdat hij duidelijk buiten bewustzijn was. “Dan had ter plekke snel adequate medische hulp kunnen worden verleend”, stelde hun advocaat Richard Korver eerder.

Disciplinaire maatregelen

De politieleiding wacht het advies af van de onafhankelijke Commissie van Advies in Disciplinaire Zaken (CADZ), voordat zij een besluit neemt over mogelijke disciplinaire maatregelen tegen de betrokken politiemensen. De CADZ brengt voor eind dit jaar dat advies uit. De bevindingen van het interne onderzoek leiden er volgens de politie toe dat met de agent die plichtsverzuim wordt verweten, wordt gezocht naar ‘een passende werkomgeving binnen de politie’. De overige vier agenten blijven in afwachting van het advies van de CADZ buiten functie.

Beloftes Bouman

De vorige korpschef, Gerard Bouman, had de vijf agenten beloofd dat ze niet zouden worden ontslagen. “De toenmalige korpschef heeft op basis van die situatie een aantal toezeggingen aan de collega’s gedaan. De huidige korpschef heeft hier kennis van genomen”, laat de politie weten. “Hij beschouwt dit als een gegeven. Voor hem staat nu een zorgvuldige verdere afwikkeling van de procedures van het disciplinaire en strafrechtelijke traject centraal.”

Lees ook

Oud-korpschef Bouman deed vergaande beloftes aan agenten in zaak-Henriquez