Buitenland

Journalisten Sky News aangevallen door 20 tot 25 illegalen in Noord-Frankrijk

17-10-2016 11:15

Reporter Mark Stone van Sky News publiceerde maandag zijn relaas van een reportage die hij maakte in een vluchtelingenkamp in Norrent-Fontes, Noord-Frankrijk. Nu de Franse autoriteiten hebben aangekondigd dat zij het beruchte kamp The Jungle bij Calais gaan ontruimen, ontstaan er andere, nieuwe kampen in Noord-Frankrijk.

Stone vertelt dat hij en zijn team zich eerst veilig en zelfs welkom voelden in het kamp, bewoond door Eritreƫrs, Sudanezen en Ethiopiƫrs. Maar als ze trachten te filmen hoe een groep van circa 20 tot 25 illegalen probeert aan boord van vrachtwagens te geraken, gaat het mis. Ze worden belaagd met stenen en ontkomen.

Als ze menen hun belagers te hebben afgeschud en weer bij hun auto staan, duiken de illegalen weer op.

Wat volgde was gewelddadig en beangstigend. We hadden geen tijd om in de auto te stappen, omdat, ongelofelijk maar waar, de centrale deurvergrendeling was aan en in de paar seconden die het duurde om die te openen, had de meute ons al te pakken.

Met stokken, stenen en messen wordt het groepje verslaggevers uiteen gejaagd en verwond, een veiligheidsman weet de aanvallers enige tijd op afstand te houden. Pas als de producer, die in de auto zit, min of meer op de illegalen in rijdt, kan het team hergroeperen en ietwat gehavend ontkomen. Ze zijn een camera en hun eerder geschoten beelden kwijt. Volgens Stone is de Franse politie niet opgewassen tegen de situatie op de Noord-Franse wegen die leiden naar Calais.