Buitenland

Offensief tegen ISIS in Iraakse stad Mosul begonnen

17-10-2016 08:48

De militaire operatie om de Iraakse stad Mosul te heroveren op terreurorganisatie Islamitische Staat is in de nacht van zondag op maandag begonnen. Dat heeft de Iraakse premier Haider al-Abadi op nationale televisie gezegd. Het leger krijgt daarbij steun van luchtaanvallen door de coalitie.

Volgens bronnen zouden 30.000 Iraakse militairen, Koerdische Peshmerga troepen en verschillende lokale groepen Soennitische milities deelnemen aan de operatie. In de stad zouden nog zeker 8.000 ISIS-strijders aanwezig zijn, die overal boobytraps hebben gemaakt. Koerdische strijders zouden inmiddels al het gevecht zijn aangegaan in buitengebieden van de stad.

Eerder berichtten Turkse en Iraakse media al dat een offensief ophanden is. Mosul is in omvang de tweede stad in Irak. De stad is van groot strategisch belang voor IS. Eind september veroverde het Iraakse leger het stadje Shirqat in de buurt van de miljoenenstad op Islamitische Staat (ISIS). Mosul, de tweede tweede stad van het land, is sinds 2014 in handen is van terreurbeweging ISIS.

Pamfletten

Volgens CNN heeft het Iraakse leger zaterdagavond duizenden pamfletten van vier pagina’s boven de stad uitgestrooid, met teksten als ‘het is tijd voor de overwinning’ en ‘tijd voor een schoon Irak zonder Isis of een ander donker geloof.’ Ook staat in de flyer dat een aanval wordt voorbereid.

Al-Abadi liet zich in soortgelijke bewoordingen uit op de televisie. ,,Het uur van de overwinning is gekomen, de operatie om Mosul te bevrijden is begonnen.”

De Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter heeft laten weten dat de VS en de door hun geleide internationale coalitie klaarstaan om te helpen ,,in de moeilijke strijd die wacht. Dit is een beslissend moment in de campagne om Isis voorgoed te verslaan”, liet de minister optekenen.

Vluchtelingen

De Verenigde Naties maken zich inmiddels op voor een enorme vluchtelingenstroom als gevolg van het offensief om de stad te heroveren. Honderdduizenden mensen kunnen dan ontheemd raken, zei woordvoerder Adrian Edwards van de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN.

Lees ook

Amerikaan bij Koerdische milities vangt Pokémon aan front Mosul

(TPO/ANP)