Interview

Jan Jaap de Ruiter: ‘Het debat over homoseksualiteit en islam moet worden gevoerd’

18-10-2016 14:09

De Turkse krant Zaman Vandaag zou columnist Jan Jaap de Ruiter de wacht hebben aangezet, De Ruiter zou daar boos over zijn en verwees daarbij naar ‘de lange arm van Ankara’, maar nu heeft Zaman Vandaag De Ruiter toch weer als columnist aangesteld. Dit is ongeveer wat in de couranten staat dinsdag.

Het is alleen een beetje een storm in een glas water, zo kunnen we opmaken uit de woorden van De Ruiter zelf. Telefonisch praatte hij TPO even bij:

 

“Dit verhaal speelde eind juni al, het komt alleen nu pas naar buiten. Kern van de zaak is dat ik in een column in Zaman Vandaag anderen citeerde inzake homoseksualiteit en de profeet en dit vervolgens in Turkije een ding is geworden. Hierdoor kwam Zaman Vandaag in de problemen, dus heeft hoofdredacteur Mehmed Cerit destijds gezegd: ‘Laten we maar even de storm uitzitten, misschien is het beter als je even geen columns publiceert’.

“Dat begreep ik, het is een gevoelige zaak, ik heb daar ook geen problemen mee gehad. Wel vind ik dat het belangrijk is op te merken dat die lange arm uit Ankara dus inderdaad tot hier in Nederland reikt. Niet maar mij, want ik heb op mijn eigen site evengoed dezelfde dingen geschreven en ze zelfs in het Turks en Arabisch laten vertalen omdat ik vind dat het debat over homoseksualiteit en islam moet worden gevoerd. Maar die lange arm uit Ankara reikt blijkbaar wel tot aan de redactie van Zaman Vandaag, en dat is ernstig, dat is een aantasting van persvrijheid.

“Inderdaad wil Zaman Vandaag mij nu weer terug als columnist maar dat betekent weinig meer dan dat we gewoon op de oude voet verder gaan. Ik heb verder ook niets tegen Cerit of Zaman Vandaag, er is nooit sprake geweest van enige onenigheid.

“Ik voel me verder niet beperkt in mijn meningsvrijheid. Ik kan en zal schrijven wat ik wil. Of ik nu voor Zaman Vandaag extra rekening ga houden met wat ik schrijf weet ik niet, ik heb tot die tijd niets meer voor ze geschreven, dus we zullen zien hoe dit uitpakt.”

 

Lees ook: Islam and Homosexuality – Islam en Homoseksualiteit