Weten & Tech

Medewerkers UWV moeten al maanden zien te werken met hardnekkige computerstoringen

19-10-2016 10:27

Medewerkers van uitvoeringsinstantie UWV moeten al maanden rond computerstoringen heen zien te werken. Dat blijkt uit interne stukken, waarover NRC vandaag bericht. Het systeem waarmee de medewerkers contacten met werkzoekenden onderhoudt en dat de sollicitatie-activiteiten bijhoudt crasht dagelijks. Door de situatie zijn al zeker 14.000 berichten en rapporteringen zoek geraakt, zo weet NRC.

‘Fundamentele onvolkomenheden in de ICT van UWV’

In een eerste reactie aan de krant laat een woordvoerder weten dat de problemen geen gevolgen hebben voor uitbetaling van uitkeringen. De problemen met ICT bij UWV zijn hardnekkig, ook de websites van de instantie kampten in het verleden met hardnekkige problemen. Die sites worden door uitkeringsgerechtigden gebruikt voor aanvragen en het zoeken naar nieuw werk. Nog vorig jaar bleek dat structurele oplossingen voor de website werk.nl nog ver weg waren. Alle inzet ging op aan het überhaupt in de lucht houden van de site.

De problemen in het systeem dat de medewerkers gebruiken, met de naam SONAR, worden veroorzaakt door wat men “fundamentele onvolkomenheden in de ICT” noemt. Volgend jaar zouden alle problemen opgelost moeten zijn, al is nog niet van alle storingen de oorzaak bekend. Een structurele oplossing zou pas in 2020 bereikt zijn.

De uitkeringsinstantie beleefde het afgelopen jaar juist drukke tijden, door het omvallen van verschillende grote ketens. De organisatie moest in de eerste drie maanden van dit jaar fors meer lonen doorbetalen bij faillissementen.