Buitenland

Verrassingsaanvallen ISIS binnen Iraakse stad Kirkuk

21-10-2016 10:46

Terwijl verschillende troepen een offensief tegen ISIS in de Iraakse stad Mosul hebben ingezet heeft de terreurgroep een verrassingsaanval uitgevoerd op de stad Kirkuk. Die stad is al weer maanden in handen van Koerdische strijders. Gewapende extremisten hebben overheidsgebouwen in de stad aangevallen, zo meldt de BBC. Zelfmoordterroristen bliezen zichzelf op bij politiebureaus in de stad en een elektriciteitscentrale.

Veiligheidstroepen zouden de aanval inmiddels hebben afgeslagen. Eerste berichten spreken van negentien doden, inclusief aanvallers. De stad Kirkuk is strategisch belangrijk vanwege de positie en de nabij gelegen olievelden.

Islamitische Staat zei achter de aanval te zitten. De ISIS-strijders zouden ook het stadhuis en een hotel hebben aangevallen. Sommige bronnen zeggen dat in totaal acht terroristen om het leven zijn gekomen, door zich op te blazen of in de gevechten met de veiligheidstroepen. De autoriteiten in Kirkuk hebben een uitgaansverbod ingesteld.

De aanval in Kirkuk valt samen met het offensief tegen ISIS bij Mosul. Eerder deze maand werd de weg door Kirkuk nog gebruikt om regeringstroepen richting Mosul te leiden. (Titelafbeelding)

(TPO/ANP)