Binnenland

Ouders dood gevonden Youri Bicker (26) krijgen geen kopie van onderzoeksdossier

25-10-2016 11:21

De ouders van Youri Bicker (26), die dood werd gevonden in de rivier de Mark, krijgen geen kopie van het onderzoeksdossier voor eigen onderzoek. Dat heeft het openbaar ministerie laten weten. Duikers vonden het lichaam van Youri uit Breda in december 2011. De politie ging er daarna van uit dat hij slachtoffer van een noodlottig ongeval was. Zijn ouders twijfelen aan die conclusie.

De zaak is voorgelegd aan patholoog Danny Spendlove die onder meer concludeert dat de blauwe plekken die Youri had “niet zonder meer te verklaren zijn en daarmee verdacht zijn. Hij was een jonge, gezonde vent die niet zomaar
overlijdt.”

Er is geen sectie op het lichaam van Youri uitgevoerd.

Onacceptabel

Advocaat Sébas Diekstra heeft een kopie van het dossier namens de ouders van Youri opgevraagd, maar dit is nu geweigerd. “Zo houden we de regie op wie het dossier inziet. Meegeven kan niet op grond van wettelijke bepalingen. We schenden daarmee de privacyregels”, motiveert het OM in Breda deze beslissing.

Diekstra vindt dit onacceptabel. “Inmiddels is gebleken dat er onvoldoende onderzoek is gedaan naar de toedracht van het overlijden. Door de nabestaanden geen kopie van het dossier te verstrekken is het niet mogelijk voor hen om externe deskundigen alsnog nader onderzoek te laten doen.”

Brandbrief Kamer

In een brandbrief aan de Tweede Kamer vraagt Diekstra nu namens ten minste tien cliënten, waaronder de familie Bicker, om een voorziening in het leven te roepen op basis waarvan nabestaanden een kopie van het dossier kunnen opeisen.

 

Foto: Youri Bicker