Binnenland

Breed overleg om epidemie van geweld in OV te bestrijden

26-10-2016 10:45

NS, stads- en streekvervoerders, bonden en overheden hebben een actieplan vastgesteld tegen geweld in het openbaar vervoer. Er is onder meer afgesproken het aantal incidenten terug te dringen. Een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Milieu bevestigde dat woensdag na berichtgeving door De Telegraaf. “Tuig dat zich schuldig maakt aan agressie, beroving, mishandeling, bedreiging, vandalisme en geweld, wordt opgespoord en net zo zwaar gestraft als overvallers, is de insteek,” zo schrijft de krant.

De krant noemt een percentage van 20 procent waarmee het aantal incidenten in 2018 moet zijn verminderd. Een pakket aan maatregelen moet daaraan bijdragen, waaronder het beter delen van kennis en extra controleurs (boa’s) in het ov.

Ook worden volgens regiodirecteur Juul van Hout van vervoerder Connexxion controleurs uitgerust met bodycams waarmee incidenten direct kunnen worden opgenomen. Daarnaast moet er steeds minder contant geld in het ov aanwezig zijn zodat het minder aanlokkelijk wordt om chauffeurs te overvallen. Het Gemeentelijke Vervoersbedrijf (GVB) in Amsterdam is daar onlangs een proef mee begonnen door pinautomaten in bussen te plaatsen.

(ANP)