Binnenland

Hoogleraren Paul Cliteur en Tom Zwart opgeroepen als getuigen in Wildersproces

27-10-2016 17:15

De Haagse rechtbank heeft de hoogleraren Paul Cliteur en Tom Zwart opgeroepen om volgende week donderdag en vrijdag als getuige-deskundigen te worden gehoord in de strafzaak tegen Geert Wilders (PVV). Dit op verzoek van Wilders, meldt NRC Handelsblad.

De Leidse rechtsgeleerde en filosoof Paul Cliteur noemt de berechting van politicus Geert Wilders wegens discriminatie “zeer zorgwekkend”. Hij vergelijkt de zaak met de vervolging van actrice Brigitte Bardot en de schrijvers Oriana Fallaci en Michel Houellebecq.

Het NRC citeert Cliteur “Europese natiestaten zijn bezig met de vervolging van mensen die religiekritiek en vreemdelingenvrees hebben. Er zou eens goed over moeten worden nagedacht of dit eigenlijk wel moet gebeuren. Het is maar zeer de vraag of het opportuun is mensen te vervolgen die ook al target zijn van terroristische organisaties”.

De andere getuige-deskundige is Tom Zwart, hoogleraar mensenrechten in Utrecht. Die zei in Vrij Nederland over de kwestie: “Strafrechtelijke binnendoortjes om Wilders te corrigeren zijn niet de oplossing. We hebben gekozen voor een democratie en dat betekent dat je elkaar bestrijdt met woorden en argumenten en niet met dagvaardingen en pleitnota’s.”

Het proces tegen Wilders begint op maandag en het vonnis zal er naar verwachting medio december liggen.