Opinie

Bonusquote: slachtoffer mogelijk antisemitische steekpartij legt failliet Nederlandse rechtstaat uit

30-10-2016 20:43

 

“Het valt me op dat politie, aanklager en rechters helemaal niets hebben gedaan om de ernst van de aanval in te zien. Ik had dood kunnen zijn, het mes had me maar iets anders moeten raken. Ik ben er ook erg van geschrokken dat het systeem geen enkele interesse lijkt te hebben in het mogelijk antisemitische motief van de dader. Het is nog steeds onopgehelderd waarom de aanvaller op dezelfde avond twee koosjere restaurants binnenging.”

 

In mei werd een vrouw zomaar voor de lol neergestoken door een ‘verwarde man’. De vrouw zat te eten in een koosjer restaurant te Amsterdam-Buitenveldert, de ‘verwarde man’ liep het restaurant binnen en besloot een mes in de rug van de vrouw te steken. De dader werd gepakt en onlangs veroordeeld: hij mag een jaar lang naar een psychiatrisch ziekenhuis naar eigen keuze en moet 1500 euro schadevergoeding betalen. Dus over niet al te lange tijd staat hij weer fijn buiten, om gewoon nog meer mensen neer te steken.

Dat de vrouw bijna dood was deed voor de rechters kennelijk niet ter zake, net zo min het kennelijk helemaal niemand wat kon schelen dat de aanval werd gepleegd in een Joods restaurant. En er dus zomaar een antisemitisch motief kan zijn.

Huiskamerquizvraag: stel iemand in een halal restaurant zomaar wordt neergestoken. Zou het dan ook niemand uitmaken of de aanval plaatsvond in een islamitisch restaurant?