TPOok!

 
Buitenland

Slachtoffer groepsverkrachting nu op de catwalk

Pakistaanse clanoudsten hadden Mukhtaran Mai tot eerwraak-straf 'veroordeeld'

Een model dat dit jaar de Pakistaanse Modeweek bijwoont is Mukhtaran Mai, een fervent strijdster voor vrouwenrechten. Veertien jaar geleden overleefde ze een groepsverkrachting in de regio Punjab.

Met haar deelname aan de show wil de dappere vrouw “bewustzijn over seksegerelateerde taboes aankaarten” en de positie van het zwakke geslacht versterken, schrijft Tribune. Op de catwalk toont ze kleding van ontwerpster Rozina Munib.

Achtergrond

De groepsverkrachting waarvan Mai op 22 juni 2002 in het dorpje Meerwala slachtoffer werd, volgde op een zedenmisdrijf dat was gericht tegen haar broertje Shakur. Deze 12-jarige jongen was ontvoerd en verkracht door drie mannen van de lokaal machtige Mastoi Baloch-clan. De aanvallers beschuldigden het kind ervan dat hij een relatie had met een vrouw van hun stam.

Korte tijd later werd Mai zelf door bewapende clanleden gekidnapt in een huis en daar in groepsverband verkracht. Deze misdaad vond plaats op last van de Mastoi-leiders, die zo meenden dat hun ‘eer’ was hersteld. Na de eerwraak werd de vrouw in slechts haar gescheurde gewaad naar buiten geduwd en geparadeerd voor honderden toeschouwers. Volgens Wiki was het signaal aan omstanders: “Trotseer de autoriteiten niet.”

Via nationale media en de BBC kreeg de groepsverkrachting internationale politieke aandacht.

Proces en bedreigingen

Bij een rechtszaak in september 2002 werden zes mannen – vier verkrachters en twee clanoudsten – ter dood veroordeeld, doch later stelde een rechter vijf van hen op vrije voeten en zette het zesde doodvonnis om in levenslang.

Sinds de groepsverkrachting trok de regering Mais paspoort in en zette haar zelfs een tijdje gevangen. Ook worden zij en haar familie ernstig bedreigd door de ‘autoriteiten’ en lokale feodale heersers.

Mai startte desondanks een onderwijsstichting voor meisjes en ontving diverse internationale prijzen voor haar werk.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.