Buitenland

Juist ja: anti-terroristische bomdetector-spinazie

01-11-2016 16:10

In de strijd tegen bommen is grote biotechnische vooruitgang geboekt. Op het gerenommeerde Massachusetts Institute of Technology (MIT) is een variant op spinazie gemaakt die aangeeft of ze wordt blootgesteld aan springstoffen of gif. De wetenschappers hebben een ‘bomb-detecting spinach’ gecreĆ«erd, berichtte dinsdag de krant The Guardian op basis van publicaties in het vaktijdschrift Nature Materials.

De plant analyseert stoffen uit de omgeving via de wortels. Hoe de spinazie praktisch tegen bommen of landmijnen kan worden ingezet, is nog niet duidelijk. Mogelijk vervangt de ijzerhoudende groente ooit de speurhond, die dan zijn leven niet meer hoeft te riskeren op zoek naar explosieven of mijnen.

De spinazieplant is door de wetenschappers onder leiding van professor Michael Strano uitgerust met minuscule onderdeeltjes, de zogeheten koolstof nanobuisjes, die het gewas in slimme speurgroente verandert. De plant heeft ook sensors die wanneer nodig alarm slaan.

De keuze voor gewassen is logisch volgens Strano. Ze zijn goedkoop, makkelijk te krijgen en te houden en uit zichzelf al goed uitgerust voor speurwerk via de wortels van de plant die bijvoorbeeld een periode van droogte zien aankomen.

(ANP)