Binnenland

Amsterdamse D66-wethouder Kasja Ollongren: ‘passenger terminal moet weg’

03-11-2016 12:54

De cruiseschepenhaven Passenger Terminal in Amsterdam verplaatsen is volgens D66-wethouder Kasja Ollongren ‘onvermijdelijk’, zei zij in het Havendebat in Amsterdam donderdag. De terminal is een peperduur en gloednieuw (2000) gebouw dat 600 meter kade achter het Amsterdamse Centraal Station beslaat. Er meren jaarlijks circa 150 schepen af en het gebouw is te huur voor evenementen en feesten.

Na jaren en jaren I Amsterdam citymarketing en na evenzoveel jaren urgente signalen van Amsterdammers dat de stad bezwijkt onder de drukte, is het nu zaak vol op de rem te trappen inzake toerisme. De Passenger Terminal verplaatsen is pure kapitaalvernietiging, zal voor veel bedrijven in de toeristensector grote schade berokkenen en zal de rust en sfeer in de stad niet terugbrengen, maar slechts leiden tot verpaupering.

De maatregel is inderdaad onvermijdelijk, maar Amsterdam is door decennia kortzichtige Amsterdamse megalomane PvdA-D66-poppenhuispolitiek voorgoed vernield. Ruim baan voor laagwaardig toerisme, daar de hele middenstand op inrichten, de oorspronkelijke middenstand helemaal de moeder treiteren met luifelverboden en vlagprotocollen, bewoners verjagen, een spookbinnenstad van horeca en kantoren creeƫren en als het te laat is, het bloeiende toeristische bedrijf waarvan veel mensen afhankelijk zijn, de nek omdraaien.

Over tien jaar blijkt hell hole Amsterdam verpauperd en bijna failliet door een gebrek aan toeristen en geen vervanging van hun bestedingen. Een vervallen pretpark omringd door ghetto’s, en ergens aan de rand daarvan in het Westelijk Havengebied ligt dan een steiger voor cruiseschepen. En dan staat er een D66-wethouder te oreren over die afgelegen Passenger Terminal: het zou toch mooi zijn als die wat centraler kwam te liggen. Zeg, achter het Centraal Station ofzo…