Buitenland

Islamitisch protest Jakarta tegen christelijke gouverneur

04-11-2016 12:27

In Jakarta demonstreren vandaag tienduizenden fundamentalistische moslims tegen de gouverneur van de Indonesische hoofdstad. Basuki Tjahja Purnama, een christen met Chinese voorouders, zou zich hebben bezondigd aan godslastering.

Het protest start bij Moskee Istiqlal en van daaruit wandelt de woeste horde richting het presidentieel paleis. De politie heeft 20.000 agenten op de been gebracht en houdt rekening met raciale en religieuze spanningen, schrijft de BBC. 

In 1998 stierven in Indonesië ongeveer duizend mensen bij anti-Chinese gewelddadigheden door moslims. Ook werd destijds grootschalig verkracht, geplunderd en brand gesticht. Etnische Chinezen vormen een procent van de overwegend islamitische bevolking van het Zuidoost-Aziatische eilandenrijk.

De lastering van Allah

Purnama, ook bekend onder de naam ‘Ahok’, wil volgend jaar herkozen worden als gouverneur. Dat verblijdt fanatieke moslims niet. Purnama is niet slechts een christen maar heeft zich in hun ogen ook aan blasfemie schuldig gemaakt. Islamieten mepten de politicus vaak met vers 51 uit koranhoofdstuk soera Almaidah om de oren. Daarin staat dat moslims niet moeten leven onder het regime van een niet-islamiet. Sommige schriftgeleerden beweren echter dat zulks alleen geldt in oorlogssituaties.

‘Kritiek op de koran’

Purnama had verklaard dat degenen die het vers tegen hem gebruikten, “logen”. De fundamentalisten waren uiteraard woedend, want zij zeiden de uitspraak te zien als kritiek op de koran. Excuses van de gouverneur konden niet verhinderen dat diverse klachten tegen hem werden ingediend en justitie hem nu onderzoekt.

‘Gouverneur moet dood’

Anti-Chinese sentimenten spelen op in de campagne tegen Purnama, waaronder oproepen hem te doden. De 2,5 miljoen leden tellende minderheid zou vrezen voor pogroms.