Buitenland

Politiebaas blij met vonnis groomingschandaal Rotherham

05-11-2016 17:59

Politieagenten van de Engelse regio South Yorkshire hebben volgens de eigen commandant goed werk geleverd in het aanpakken van meedogenloze bendes kinderlokkers die actief waren in en rond de plaats Rotherham. Acht van de zedencriminelen zijn gisteren tot langdurige celstraffen veroordeeld.

“Dit is een uitstekend resultaat voor de politie”, zei Alan Billings in een commentaar op de vonnissen. Hij ziet de rechterlijke uitspraak als een “helder teken” dat zijn organisatie begint “grip te krijgen op het schandaal van grooming“. Dit kinderlokken maakte in Rotherham tussen 1997 en 2013 circa 1.400 – soms zeer jonge – slachtoffers. Veelal kwetsbare meisjes werden door mannen uit vooral de Pakistaans-islamitische gemeenschap gedrogeerd, verkracht, in diverse steden geprostitueerd, mishandeld, ‘doorgegeven’ aan familieleden en vrienden en belandden niet zelden in een feitelijke situatie van jarenlange slavernij. Daders hebben bovendien familieleden van hun prooien ernstig bedreigd.

Billings gelooft dat het vonnis “meer slachtoffers en getuigen zal aanmoedigen naar voren te treden en verklaringen af te leggen”, aldus The Star. “Naar hen zal worden geluisterd en zij krijgen de benodigde zorg en bescherming, terwijl degenen die hen kwaad berokkenden zullen belanden voor het gerecht.”

‘Duidelijk signaal’

Volgens de politiebaas zendt het resultaat van het vier weken durende proces – in totaal 96 jaar celstraf – een “duidelijk signaal door heel South Yorkshire”. De veroordeelden waren in de leeftijd van 17 tot 26 jaar oud.

Meisjes in de kou door ‘politiek correcte’ bestuurders

Aanvankelijk faalden de autoriteiten ernstig toen zij door verkrachte meisjes werden benaderd, bleek uit onafhankelijk onderzoek naar de misstanden. De felste critici beweren zelfs dat lokale bestuurders en instanties vanuit hun ‘politiek correcte’ bevlogenheid de kinderen hebben opgeofferd aan hun multiculturele idealen. In een reeks andere Britse steden – waaronder Rochdale, Derby, Oxford, Bristol en Telford – spelen overeenkomstige schandalen met seksbendes die uit Arabieren of bijvoorbeeld Somaliërs bestaan.

Billings, een ex-priester, valt overigens weinig te verwijten. De man werd pas twee jaar geleden in zijn huidige functie geïnstalleerd, na te zijn gekozen als kandidaat van de Labour Party.