Buitenland

Turks OM: celstraf voor vrouw die slippers wierp naar zoon

07-11-2016 20:21

Een 62-jarig Turks moedertje dreigt vijf jaren achter tralies te verdwijnen omdat haar zoon (38) een klacht tegen de vrouw heeft ingediend. Hij was naar de politie gestapt nadat zij slippers naar hem smeet.

Het voorval vond half mei plaats in de zuidwestelijke provincie Denizli. Hasan Güzel en zijn moeder Şenay, die in hetzelfde pand woont, belandden in een familieruzie. Deze ontaardde in geschreeuw, waarbij Hasan de vrouw beledigde. Şenay bekogelde haar kind vervolgens met plastic slippers, die hem misten. Desalniettemin stapte de Turk resoluut naar het politiebureau waar hij zijn moeder aanklaagde.

Daarop moest Şenay zich op het bureau komen verantwoorden tegenover de dienders, die haar een “moedwillige poging tot het toebrengen van lichte verwondingen” ten laste legden. De openbaar aanklager startte een onderzoek naar het incident en eist nu tussen de twee en vijf jaar celstraf tegen de vrouw “omdat een slipper te zien is als een aanvalswapen“, zo worden wij geïnformeerd door de Turkse nieuwssite Hürriyet.

‘Elke moeder gooit met slippers’

Şenay zelf vindt de zaak nogal opgeblazen. “Als ik wist dat slippers beschouwd worden als wapens, had ik ze niet geworpen. En so what als hij geraakt zou zijn, dat doet niet eens pijn. Bestaan er überhaupt moeders die niet met slippers naar hun kinderen gooien als ze boos op ze zijn?”

‘Vonnis schept precedent’

Şenays advocaat Hasan Orpak stelt dat moeders zich voortaan wel twee keer zullen bedenken om te werpen met schoeisel. Als het vonnis negatief uitpakt voor zijn cliënt zal het precedentwerking hebben, vreest hij. “Wordt vanaf nu elke slipper gooiende moeder vervolgd?”