Binnenland

Advocaten ‘slachtoffers’ Wilders spreken

14-11-2016 11:05

Voor het veroorzaken van “woede, verslagenheid en onmacht in tienduizenden gezinnen” eisen circa veertig Marokkaanse Nederlanders 500 euro schadevergoeding per persoon van PVV-leider Geert Wilders.

Die compensatie is “alleszins redelijk”, betoogde hun advocaat Göran Sluiter maandagochtend in het Justitieel Complex Schiphol in Badhoevedorp, waar het proces tegen Wilders loopt wegens zijn ‘minder Marokkanen’-uitspraken.

Sluiter verwees naar een eerdere uitspraak in Den Bosch, waar een geweigerde cafĂ©bezoeker op grond van discriminatie 250 euro schadevergoeding had ontvangen. “Deze feiten zijn ernstiger”, zei Sluiter over zijn hogere eis tot schadevergoeding. Er is volgens hem sprake van een aanhoudende schade, “want de gevoelens van angst duren voort”. Hij bracht verder naar voren dat Wilders na diens uitspraken “daarvan niets heeft teruggenomen”.

Ook hield Sluiter om onduidelijke redenen een betoog waarom de uitverkiezing van Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump niet deugt. De portee: Amerikaanse Nederlanders zijn minder kwetsbaar dan Marokkaanse Nederlanders dus de extra-kwetsende omstandigheden moeten ook meewegen in het oordeel van de rechtbank.

De zitting is vandaag wel te volgen via de publieke, door u betaalde omroep NOS. NOS-regent Marcel Gelauff weigerde echter de procesdag uit te zenden waarop Paul Cliteur als getuige-deskundige voor Wilders optrad. Gelauff verklaarde deze werkweigering met ‘wij zijn geen serviceorganisatie voor politieke partijen.’

(ANP/TPO)