Binnenland

Groningen overspoeld door rovende Marokkaanse ‘asielzoekers’

14-11-2016 21:32

Dagblad van het Noorden meldt grote overlast van groepen asielzoekers, vooral Marokkanen, die stelend en rovend door Groningen trekken. Hun asielaanvraag is kansloos, want Marokko geldt niet als een onveilig land, maar ze zitten in afwachting van het oordeel wél maandenlang in Nederlandse AZC’s.

Burgemeester Peter den Oudsten (PvdA) zegt over de kwestie: “Ik vind dat we dergelijke individuen per kerende post terug moeten sturen.”

Groningse ondernemers melden een ware rooftocht van deze groepen Marokkanen, die in café’s en winkels hun slag slaan.

De politie waarschuwde wel voor ‘zakkenrollers’ maar weigerde willens en wetens de afkomst van de daders te noemen. Er zouden wel al meerdere mensen zijn gearresteerd.

Dagblad van het Noorden schrijft:

Vorig weekend is een groep van dertien mannen opgepakt die rondtrok langs verschillende zaken. “Dankzij samenwerking van portiers en de nachtwinkel kreeg de politie goede signalementen en werden ze gepakt”, vertelt eigenaar Marcel Levee van onder andere biercafé Oblomov. De mannen droegen ID-pasjes van opvangcentra. “Het gaat helaas niet meer om incidenten. Het is meerdere keren per week raak.”

Arno Rutte, Tweede Kamerlid voor de VVD, wil opheldering van het Kabinet en heeft de kwestie aangemeld voor het Vragenuur van morgen, liet hij via Twitter weten.

Lees ook

Oktober: meeste asielaanvragen door Marokkanen