Buitenland

FOTO, VIDEO – Rellen bij vluchtelingenkamp op Chios, vluchtelingen gooien vuurwerk

18-11-2016 11:25

Voor de tweede nacht op rij zijn branden gesticht in het vluchtelingenkamp Souda op het Griekse eiland Chios. Waren het donderdag migranten die brand stichtten omdat ze het lange wachten op een beslissing over hun asielaanvragen beu zijn, vrijdag gooiden eilandbewoners brandende voorwerpen over de hekken naar de tenten, aldus de televisiezender Skai.

De burgemeester van Chios heeft de Griekse minister voor Migratiezaken opgeroepen het kamp met spoed te sluiten. Voor de vluchtelingen en migranten zijn op het eiland echter geen alternatieve opvangmogelijkheden voorhanden, schreef de krant Kathimerini. Er is wel geld beschikbaar, maar de eilandbewoners zijn fel tegen de bouw van een nieuwe ‘hotspot’, een plek waar migranten zich kunnen aanmelden.

De eilanders willen dat de vluchtelingen op het vasteland worden opgevangen, maar dat kan niet volgens het vluchtelingenverdrag dat de EU met Turkije heeft gesloten. De migranten moeten op het eiland blijven totdat hun asielaanvragen zijn verwerkt. Bij een afwijzing moeten ze terug naar Turkije.