avatar
   
Binnenland

Seksrabbijn die in Nederland verbleef veroordeeld tot celstraf

Wilde rabbijn zorgde voor overlast, nu veroordeeld voor mishandeling en aanranding

Rabbijn Eliezer Berland, in Nederland beter bekend als de ‘seksrabbijn’, is in Israël veroordeeld tot anderhalf jaar celstraf voor mishandeling en aanranding. Hij heeft een deal gesloten met justitie, meldde The Jerusalem Post vrijdag. Berland (79) heeft onder meer bekend dat hij zijn positie heeft misbruikt door seksuele handelingen te verrichten met vrouwen die naar hem toekwamen voor advies en spirituele bijstand.

De prediker, die ook een tijd met volgelingen door Nederland trok, sloeg drie jaar geleden op de vlucht nadat hij was beschuldigd van seksueel misbruik van vrouwen uit zijn geloofsgemeenschap. Hoeveel strafvermindering het akkoord met justitie Berland heeft opgeleverd, is niet bekendgemaakt.

In Nederland kon de sekteleider vrij rondlopen zolang zijn juridische strijd om uitlevering te voorkomen zich voortsleepte. Met een schare van zo’n 250 volgelingen trok hij kriskras door het land: ze verbleven onder meer op Texel, de Veluwe, in Zeeland en in Limburg. De groep werd regelmatig weggestuurd vanwege overlast.

Uiteindelijk besliste de Hoge Raad vorig jaar definitief dat Berland aan Israël mocht worden uitgeleverd. Daarop verdween hij spoorloos, om later op te duiken in Zuid-Afrika. Dat land leverde hem afgelopen zomer uit aan Israël. Daarmee was zijn vlucht ten einde.

(ANP)

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.