Binnenland

Mogelijk verlof voor verkrachter (vrijspraak van doodslag) Nicole van den Hurk

23-11-2016 13:34

Tbs-kliniek De Rooyse Wissel wil dat de tbs van Jos de G. wordt verlengd. Als hij nu op vrije voeten komt, is er op lange termijn een verhoogd risico dat hij opnieuw iemand verkracht. Dat zei een deskundige van de kliniek woensdag in de rechtbank in Den Bosch. De G. werd afgelopen maandag tot vijf jaar cel veroordeeld voor het verkrachten van de vijftienjarige Nicole van den Hurk in 1995. Van de doodslag van het meisje werd hij vrijgesproken.

De G. moet alleen nog worden voorbereid op terugkeer in de samenleving en hij zou dus wel in aanmerking komen voor verlof, vertelde de deskundige. De tbs waarover woensdag werd gesproken, gaat niet over de zaak-Nicole maar over een andere verkrachting uit 2000.

Volgens de deskundige is de behandeling van de persoonlijke problemen wel geslaagd, maar hij moet nog worden voorbereid op een leven in de maatschappij. De G. heeft een antisociale persoonlijkheidsstoornis met borderline en narcistische trekken. Die stoornis is zo veel verminderd dat de kliniek De G. wil voorbereiden op terugkeer.

Tot woensdag zat De G. nog in de tbs-kliniek. Hij hoorde op de zitting woensdag dat hij ’s avonds weer naar een huis van bewaring gaat. Dat moet vanwege de veroordeling van maandag. Hij was woedend dat hij dat niet eerder hoorde en noemde het ‘spelletjes’ van justitie. Hij zit liever in de tbs-kliniek, zei hij. Justitie heeft de rechter gevraagd de tbs met een jaar te verlengen conform het advies van de kliniek.

De situatie waarin De G. zit is gecompliceerd. Zonder hoger beroep in de zaak-Nicole komt De G. mogelijk over achttien maanden vervroegd vrij, onder begeleiding van de tbs-kliniek. Komt er wel hoger beroep, wordt het voorarrest wellicht net als afgelopen jaar alleen geschorst op voorwaarde dat De G. zonder verlof in de kliniek blijft. Dit alles als de rechtbank de tbs ook daadwerkelijk verlengt.

De uitspraak is 7 december.