Buitenland

‘Reichsbürger’ die in oktober polizei doodschoot onderhield contact met hoge polizeifunctionarissen

23-11-2016 19:56

De man die in oktober in Georgensgmünd bij Neurenberg het vuur opende op vier agenten, had voor zijn daad telefonisch chatcontact met twee hoge politiefunctionarissen. Dat maakten de Duitse politie en het Openbaar Ministerie woensdag bekend. De bewuste commissarissen zijn voorlopig geschorst. Hun huis en kantoor zijn doorzocht, computers en mobieltjes in beslag genomen.

De dader, die zichzelf ‘rijksburger’ noemde, begon te schieten toen de Beierse politie zijn wapens in beslag kwam nemen. Daardoor kwam een agent om het leven. De 49-jarige schutter was een jager, met 31 geweren en pistolen in zijn bezit.

Er zijn geen aanwijzingen dat hij door zijn lidmaatschap van de chatgroep met onder anderen politiemensen op de hoogte was van de inval. Wel wist hij dat zijn naam voorkwam in de politiedossiers en dat zijn wapen- en jachtvergunning waren ingetrokken

Rijksburgers (Reichsbürger) zijn mensen die de Bondsrepubliek Duitsland niet erkennen. Ze gaan uit van het Duitse Rijk en zijn grenzen van 1937, toen Hitler aan de macht was. Ze wijzen de democratie af en ontkennen dikwijls de Holocaust.

Anp