Buitenland

Opnieuw schietpartijen in crimineel en gewelddadig Zweden, opnieuw bendegeraleteerd

26-11-2016 20:26

Opnieuw slachtoffers bij bendegerelateerde schietpartijen in de steeds crimineler en gewelddadiger Zweedse steden Malmö en Gothenburg. Op vrijdagavond werd in Gothenburg een 20-jarige man neergeschoten. Hij raakte zwaar gewond. In Malmö werd in de nacht van vrijdag op zaterdag in een illegale club een 30-jarige man neergeschoten. Ook dit slachtoffer raakte zwaar gewond. De politie gaat uit van bendegerelateerd geweld en sluit niet uit dat de slachtoffers zelf ook hebben geschoten.

Malmö en Gothenborg gaan steeds dieper gebukt onder bendegerelateerde criminaliteit, grof geweld en liquidaties. Vooral in de door in meerderheid (soms zelfs tot 90%) migranten bewoonde buitenwijken van de steden verliest de politie de macht over de straten.

De Zweedse politie en de inwoners van steden klagen al jaren over ernstige tekorten bij criminaliteitsbestrijding en uiten de vrees de strijd tegen criminaliteit te verliezen. Veel Zweedse agenten zien hun werk niet meer zitten omdat ze steeds vaker worden geconfronteerd met geweld op straat.

Onlangs nog liet de openbaar aanklager van Malmö zich interviewen door een Zweedse courant waarin hij waarschuwde voor verlies van vertrouwen in justitie en de rechtstaat als de politie niet meer in staat is zware criminaliteit op te lossen.

In januari van dit jaar luidde een Zweedse politiecommissaris ook al de noodklok. Hij waarschuwde voor het ineenstorten van de Zweedse rechtstaat als de politie het gevecht tegen de criminaliteit verliest en de rechters lage straffen blijven uitdelen.