Binnenland

PvdA en D66 Overijssel torpederen referendumvoorstel, komt van ‘verkeerde partij’ PVV

28-11-2016 08:41

In Tubantia vandaag nieuws over het informele cordon sanitaire rond de PVV. De PVV had het voorstel ingediend om in de Overijsselse Provinciale Staten een raadgevend referendum in te voeren. Maarja, burgers die gaan meedenken met een toch al overbodige bestuurslaag; de zure PVV-haat, de klamme burgerangst en de weeë baantjesvrees dampt van D66 en PvdA af. Wij citeren Tubantia:

Maar zelfs D66 en PvdA menen dat het referendum het maatschappelijk gesprek tussen mensen niet ten goede komt, maar de tegenstellingen slechts zal vergroten. “Dat maakt me steeds kritischer ten opzichte van het verschijnsel referendum”, zei fractievoorzitter Margreet Overmeen van D66, de partij die de volksraadpleging altijd meerdere keren met de PVV om gezamenlijk tot een referendumvoorstel te komen.

Die gesprekken stierven een zachte dood. Overmeen: “Hoe meer ik erover nadenk, hoe minder ik het referendum zie zitten. Ik denk dat we verder komen met burgerfora en andere initiatieven om mensen bij de democratie te betrekken.” Dat is ook de inzet van het provinciebestuur, dat aangaf geen heil te zien in een volksraadpleging.

Gunst nee maar. De D66-kroonjuwelen worden door de eigen provinciale brigades ‘steeds kritischer’ bekeken, en de PvdA (9 zetels in de peilingen) wil ook na de Oekraïne-, Brexit-, en Trump-signalen van die vermaledijde burger liever niet naar een voorstel van de PVV (33 zetels in de peilingen) luisteren. Zeker omdat het van de verkeerde partij komt, maar alleen volstrekte amateur-foppolitici zouden zo dom zijn om dat toe te geven.

Oh wacht.

D66-statenlid Gerrit van Hofwegen: “Of er constructies zijn? Dat niet direct, maar in Den Haag zeggen ze wel: pas op. Feit is dat er wat moet gebeuren met die democratie, dat zie ik na Trump ook wel. Maar dit voorstel komt van de verkeerde partij.”

En:

PvdA’er Tijs de Bree ook. “Ik sta open voor ideeën die mensen dichter bij de politiek en de democratie brengen. Maar een partij die met een voorstel komt en het ondertussen ook over minder Marokkanen heeft, dat wakkert mijn enthousiasme niet bepaald aan.”

LOL, okee. Nou, succes bij de verkiezingen dan maar, als D66 en de PvdA die tenminste niet voor 15 maart hebben opgeheven uit angst voor die domme rotkiezer en voor het eigen hachje.