Binnenland

Amsterdam wil straatintimidatie strafbaar stellen

29-11-2016 13:45

Het Amsterdamse stadsbestuur wil een einde maken aan straatintimidatie. Zo wordt bijvoorbeeld gesis strafbaar als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt. De Algemene Plaatselijke Verordening moet hiervoor worden aangepast.

Het college steunt een initiatiefvoorstel van de VVD en het CDA en wil hiermee zichtbaar maken dat Amsterdam “geen enkele vorm van straatintimidatie tolereert”. Naast een aanpassing van de gemeentelijke verordening, waar de gemeenteraad nog goedkeuring aan moet geven, komt er ook meer aandacht voor preventie op scholen.

Het handhaven van straatintimidatie is ingewikkeld, omdat er bewijs moet zijn van een overtreding. Het stadsbestuur wil anonieme toezichthouders inzetten die actief moeten optreden.

Onderzoek van de gemeente toont aan dat van ruim duizend ondervraagde Amsterdamse vrouwen 59 procent het afgelopen jaar een of meer vormen van straatintimidatie heeft ervaren. Het gaat dan bijvoorbeeld om nafluiten, nasissen, naroepen, agressief om seks vragen, achternalopen, betasten of in het nauw drijven. Onder vrouwen van 15 tot 34 jaar heeft zelfs 83 procent hier last van.

(ANP)