Buitenland

Rechtbank Hongarije veroordeelt vluchteling tot 10 jaar cel voor rel bij grens

30-11-2016 22:04

Een Hongaarse rechtbank heeft een Syrisch-Cypriotische man tot 10 jaar cel veroordeeld vanwege zijn rol bij rellen aan de Hongaarse grens, dat meldt Welt op basis van persbureau Reuters. Eerder dit jaar waren de ouders van de man, Ahmed Hamed, ook al veroordeeld. Amnesty International spreekt volgens de Washington Post van een ‘draconische veroordeling’.

Toen de straf werd uitgesproken barstte de 40-jarige man in tranen uit. Het is de hoogste straf die in een serie soortgelijke zaken is uitgesproken. De rechtbank in het Hongaarse Szeged achtte de man schuldig aan ‘terrorisme’ omdat hij stenen bij de grens zou hebben gegooid, om een doorgang te forceren. Daarnaast zou hij illegaal het land zijn binnengekomen.

‘Man die bejaarde ouders wilde helpen is nu veroordeeld’

Hamed hoorde bij een groep die in september vorig jaar illegaal de grens met Hongarije overgekomen waren. Hij had bij de grens ook anderen met een megafoon toegesproken, bij de rellen gebruikte de grenspolitie traangas en waterkanonnen om de groepen te bedwingen.

“Een vader die probeerde zijn bejaarde Syrische ouders in veiligheid te brengen, hangt nu 10 jaar gevangenisstraf boven het hoofd”, zo bekritiseerd Amnesty de beslissing van de rechtbank. Advocaten zullen de veroordeling wegens terrorisme aanvechten, aanklagers hebben gezegd juist in te zetten op een hogere straf. Er zouden nog veel meer mensen vastzitten.