Buitenland

Turkse maffia runt ‘ambassades’ NL en VS in Accra

04-12-2016 15:51

Ghanese politiediensten hebben in hoofdstad Accra een Nederlandse en Amerikaanse nep-ambassade ontmanteld. Daarbij werden diverse arrestaties verricht. Een samenwerkingsverband tussen Turkse en Ghanese maffiabendes runde de ‘diplomatieke vestigingen’, die voor een kleine 6.000 euro visa en vervalste identiteitspapieren verkochten.

De criminele coöperatie zou 10 jaar lang hebben bestaan en werd bemand door Turkse onderdanen die Engels en Nederlands beheersten. Ook een in migratierecht gespecialiseerde Ghanese jurist was betrokken bij de zwendel. Volgens The Guardian konden Nederlandse functionarissen vandaag niet op het bericht reageren.

Het officiële State Department ontkent echter elke betrokkenheid bij de Amerikaanse imitatie-ambassade, die was gevestigd in een gebouw van twee verdiepingen. Daar wapperde niet alleen de vlag van de VS fier aan de gevel maar hing binnenin zelfs een portret van president Barack Obama.

Visa voor Schengenzone

Tijdens de politie-operatie werden visa voor onder meer de Schengenzone ontdekt en 150 paspoorten van in totaal 10 verschillende landen. De visa tot de VS waren weliswaar authentiek, doch onder valse voorwendselen verkregen. Het is nog onduidelijk hoeveel personen via het criminele netwerk zijn binnengekomen in de VS en de EU.