Buitenland

Dwangarbeid bij Turkse reli-club: kind verliest arm

05-12-2016 14:46

Een islamitische stichting in Turkije ligt zwaar onder vuur nadat een 12-jarig jongetje er zijn arm in een gehaktmolen was kwijtgeraakt tijdens het verrichten van kinderarbeid. De reli-club bedreigde het kind zelfs om hem een valse verklaring tegenover de autoriteiten te laten afleggen.

Het incident vond plaats in augustus vorig jaar in de provincie Kütahya. Daar bezocht N.E. zijn oudere broer S.E. die verbleef in een internaat van de Süleymancılar-groep, schrijft nieuwssite Hürriyet. De broers wilden eens samen op pad gaan, maar de manager gaf alleen toestemming daarvoor als N.E. klusjes zou verrichten in de keuken. Bij het werken met een gehaktmolen verloor de jongen zijn arm.

Voordat de knul naar het ziekenhuis mocht werd hij bedreigd door de kok. “Als je niet zegt dat je uit nieuwsgierigheid je arm in de gehaktmolen stopte toen ik niet oplette, bel ik geen ambulance”, aldus de man. Ook de manager deed een duit in het zakje, met zijn aanbod het medische traject te betalen via de stichting indien de jongen zou liegen over het gebeurde.

S.E. verklaarde later tegenover de autoriteiten dat hij en z’n broertje regelmatig onder dwang kinderarbeid verrichten. Zowel de kok als de manager zijn inmiddels aangeklaagd, maar de stichting ontkent nog alle aantijgingen.