Buitenland

November blijkt gewelddadige maand voor Turkse vrouw

06-12-2016 12:59

In Turkije zijn afgelopen maand 28 vrouwen vermoord en is ook seksueel geweld tegen het ‘zwakke geslacht’ gerapporteerd, blijkt uit cijfers die het Turkse vrijwilligersplatform Wij zullen femicide stoppen vandaag publiceerde.

De moorden werden relatief vaak begaan in de provincies Konya en Adana, respectievelijk vier en drie. In het algemeen zijn Anatolische mannen de daders en gaat het in driekwart van de gevallen om familieleden, onder wie echtgenoten.

Liefst 35 procent van de slachtoffers is gedood omdat ze wilden beslissen over hun eigen levens en een op twaalf beleefde een gewelddadig overlijden vanwege plannen haar man of vriend te verlaten. Moorden worden doorgaans gepleegd met vuurwapens (32%) of scherpe voorwerpen (24%), schrijft nieuwssite Hürriyet op basis van het rapport van het platform. Het geweld kostte 25 kinderen hun moeder.

Extreme mishandelingen

Behalve de moordcijfers komen ook andere gruwelen naar voren uit de publicatie. Zo werden de geslachtsdelen van een vrouw uit Marmara verwond met salpeterzuur door haar vriend, die tevens haar ribben brak. Een andere, 21-jarige vrouw stierf op straat aan haar verwondingen nadat zij was gevlucht voor haar gewelddadige man.

Seksueel geweld

In november zouden 19 vrouwen zijn verkracht en werd een transseksueel slachtoffer van een haatmisdaad, aldus het rapport. De seksueel misbruikte vrouwen, onder wie twee gehandicapten, zijn in de leeftijd van 18 tot 30 jaar.

Verontrustende statistieken

In de eerste drie maanden van dit jaar werden 94 vrouwen vermoord, een forse stijging ten opzichte van bijvoorbeeld de 59 femicide-zaken in dezelfde periode van 2013. De Turkse cijfers over zulk geweld vertonen een jaarlijkse groei.