Nieuws

Wassila Hachchi: ‘Campagnemedewerkers Clinton herkenden mij’

08-12-2016 22:13

Wassila Hachchi, het D66 kamerlid dat begin dit jaar plotseling verdween en journalisten en haar eigen partij in verbijstering achter liet heeft van zich laten horen. In twee tweets laat ze weten een (gratis) ebook geschreven te hebben, en daarin schrijft ze over de reden van haar plotselinge vertrek, zo constateert ook het AD.  Ze was zoekende en raakte het vertrouwen in de politiek kwijt, “Dat heeft niemand me gevraagd, ik heb mezelf weggegeven”, zo schrijft ze.

In die zoekende periode kreeg ze naar eigen zeggen twee banen aangeboden, daar ging ze niet op in. Eind 2015 kreeg ze een uitnodiging van het Clinton campagneteam, volgens Hachchi op basis van haar werk aan haar discussieplatform Dialogue Digital. Hoewel dat geen concrete baan was, was het toch genoeg haar innerlijke stem te laten horen. Een hondenbeet, later, zag ze als een teken dat ze aan die stem gehoor moest geven en moest gaan.

‘Vrijwillige folderaar’ bij Clinton

Het campagneteam van Clinton zou haarbij aankomst herkend hebben, “It’s her, it’s her”, zo stelt Hachchi. Bij het team heeft ze naar eigen zeggen veel over campagnevoeren geleerd, en het boek -dat evenwel slechts 28 pagina’s telt- eindigt met de conclusie dat mensen nu klaar zijn voor haar online discussieplatform.

Na haar plotselinge vertrek uit de Kamer zou Hachchi geen aanspraak maken op wachtgeld, later liet ze weten dat toch te doen. Daarmee bracht ze haar partij, die ook in het duister leek te tasten over de motivaties, verder in verlegenheid. Haar vrijwilligerswerk bij het Clinton campagneteam kwam haar nog op extra kritiek te staan, ze zou daarmee van het wachtgeld slechts een zeer duurbetaalde ‘folderaar’ vormen.

Het platform, waar Hachchi over spreekt lijkt ondanks het besluit van het boek niet meer actief: de site is offline. De laatste update vanuit het netwerk Dialogue Digital op Twitter over het netwerk zelf is van december 2015, “Wij werken aan vernieuwing”, en de site rondom het ‘boek’ linkt naar een simpele gesloten Facebookgroep met 32 leden. Op haar eigen pagina stelt het gewezen D66-kamerlid zich nog voor als “a social entrepreneur and one of today’s disruptors”.

Ondanks de inzet van Hachchi won Hillary Clinton de verkiezingen niet.

https://www.youtube.com/watch?v=4geeksKb0-A