Buitenland

Aanslag met bomauto in Mogadishu: zeker 16 doden

11-12-2016 09:03

In de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn vandaag ten minste zeker 16 mensen om het leven gekomen bij een aanslag met een bomauto. Het dodenaantal zal vrijwel zeker nog verder oplopen, sommige berichten spreken al van 29 doden. Er raakten in ieder geval zeven mensen gewond. Na de explosie werden schoten gehoord, de aanslag is nog niet opgeëist, maar lijkt het werk van de islamitische terreurbeweging al-Shabaab.

De explosie had plaats bij de ingang van de belangrijkste haven van Mogadishu. Op het moment van de ontploffing was het op de plek druk met havenwerkers en verkeer. Het aan Al-Qaeda gelieerde al-Shabaab geldt als een concurrent voor ISIS dat in de regio voet aan de grond probeert te krijgen. (Zelfmoord)aanslagen met bomauto’s behoren sinds enige tijd tot de vaste modus operandi van de terreurgroep.

In oktober was er nog een soortgelijke aanslag, een bomauto met daarna schoten. Een auto reed toen in op een restaurant dat veel bezocht werd door speciale regeringstroepen.

Aanslagen van al-Shabaab in Afrika

Al Shabaab bestrijkt met hun aanslagen een breed gebied, waaronder Congo, Somalië, Oeganda en Kenia. Begin dit jaar vielen er veel slachtoffers bij een aanslag op een legerbasis van de Afrikaanse Unie in Somalië. Er werden daar Keniaanse soldaten gedood en gegijzeld.

Een van de grootste aanslagen de afgelopen jaren was een gijzelingsactie op een campus in Somalië, eind maart 2015. Die aanslag kostte aan 147 mensen het leven, de meeste van de slachtoffers waren studenten. Een woordvoerder van Al-Shabaab liet in een verklaring weten dat moslims op de campus werden vrijgelaten en de anderen werden vastgehouden.

(TPO/ANP)