Buitenland

Twee meisjes van 7 en 8 jaar gebruikt voor zelfmoordaanslag Nigeria

12-12-2016 10:12

De zelfmoordaanslag in Nigeria, waarbij gisteren in ieder geval 1 persoon om het leven kwam en 18 mensen gewond raakten, is ‘uitgevoerd’ door twee zeer jonge meisjes. Boko Haram, de islamitische terreurorganisatie in het land, gebruikt vaker kinderen om aanslagen uit te voeren. De twee zouden slechts 7 en 8 jaar oud zijn geweest. Hoewel de aanslag niet direct werd opgeëist lijkt het ook hier het werk van deze organisatie.

In de stad Maiduguri lieten de twee meisjes hun explosieven kort na elkaar afgaan, zo zeggen getuigen. Een lid van de lokale militie zei tegen journalisten dat hij de meisjes uit een riksja had zien stappen. De man dacht aanvankelijk dat de kinderen op zoek waren naar hun moeder. “Ze liepen recht langs me zonder enige emotie te tonen”, vertelde hij. Kinderen en (jonge) vrouwen worden ingezet voor aanslagen omdat vaak minder argwaan wekken.

‘Al 38 kinderen gebruikt als zelfmoordterrorist’

Eerder werd er afgelopen week al een aanslag gepleegd door twee jonge vrouwen die ooggetuigen omschreven als ‘twee schoolmeisjes’. De islamitische schoolmeisjes bliezen zich op op een markt, waarbij zeker 56 mensen omkwamen. Dat gebeurde in de stad Madagali in het noordoosten van het land waar Boko Haram veel actief is.

In de vier landen rond het Tsjaadmeer waar de extremistische islamisten actief zijn, zijn in de eerste helft van dit jaar al 38 minderjarigen op deze manier om het leven gekomen. Dat stelt Unicef in een afgelopen donderdag verschenen rapport. Volgens de kinderrechtenorganisatie van de VN werden vorig jaar in totaal 44 zelfmoordaanslagen door kinderen gepleegd. Een enorme toename ten opzichte van de 4 keer in het jaar dáárvoor, dit jaar lijkt dat aantal dus verder gestegen.

(TPO/ANP)