Buitenland

Afghaanse asielzoeker die Freiburgse studente verkrachtte en doodstak zat eerder vast voor geweld

13-12-2016 18:17

De volgens eigen zeggen minderjarige Afghaanse vluchteling Hussein Khavari die waarschijnlijk in Freiburg de 19-jarige Maria Ladenburg, dochter van een hoge EU-functionaris, in Freiburg verkrachtte en vermoordde, is mogelijk eerder voor een ernstig geweldsdelict veroordeeld. Volgens onderzoek van het Duitse blad Stern heeft Khavari in 2013 op het Griekse Corfu een 20-jarige vrouw beroofd en daarna van een rots geduwd. De vrouw raakte zwaargewond maar overleefde de aanval.

In februari 2014 werd Khavari hiervoor door een Griekse rechter veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar, maar in november 2015 arriveerde hij in Duitsland. Het blijft onduidelijk waarom hij zo snel kon vrijkomen.

Wel duidelijk is dat ook de Griekse politie twijfels had over zijn leeftijd. Net als na zijn arrestatie in Freiburg beweerde hij destijds in Griekenland slechts 17 jaar oud te zijn. Een reden hiervoor is dat minderjarige asielzoekers meer kans op verblijf maken en meer recht op betere voorzieningen hebben. Bovendien worden minderjarige minder hard gestraft.