Buitenland

Bonusquote: de groei van radicale islam in Indonesië

13-12-2016 09:58

 

“De Yasminkerk in Bogor, iets ten zuiden van Jakarta, is al jaren afgegrendeld. Officieel vanwege een conflict over de bouwvergunning van het godshuis, maar op de achtergrond speelt een islamistische campagne. Extremistische moslimgroeperingen is er alles aan gelegen de ‘expansie’ van het christendom te stoppen en de kerkdeuren gesloten te houden.

De slepende zaak rond de Yasminkerk is slechts een voorbeeld van de toenemende invloed van meer extremistische islamitische stemmen in het openbare leven in het grootste moslimland ter wereld.

Sinds vorig jaar zijn seksuele minderheden – die voorheen meestal met rust werden gelaten – plots doelwit van moslimknokploegen. Conservatieve islamitische partijen proberen ook een alcoholverbod door het parlement te loodsen. Naar eigen zeggen om volksgezondheidsredenen, maar velen zien het als onderdeel van een politiek-religieus offensief.

Waarnemers en opiniemakers met wie gesproken is voor dit artikel zijn verdeeld. Waar ze het wel over eens zijn: islamitische hardliners in Indonesië krijgen alle ruimte, tegenspraak is er amper. En, constateren zij unisono, de islamisten testen momenteel hoever zij kunnen gaan.

Met geld uit de Perzische Golf kochten [islamitische] hardliners invloed. Ondertussen werden predikers opgeleid in Saudi-Arabië, waardoor strikte islamitische interpretaties op de eilanden naar binnen sijpelden. Die invloed was ook te zien bij de grote demonstraties tegen gouverneur Ahok; mannen met baarden en Arabische gewaden zwaaiden er met Arabische vlaggen.

In de Javaanse stad Bandung werd vorige week een viering in de aanloop naar Kerstmis ruw onderbroken door een groep moslims. De radicale groepering PAS bestormde het evenementencentrum waar de dienst werd gehouden. Volgens hen was het de christenen niet toegestaan om deze religieuze viering in een openbaar gebouw te houden, ze moesten maar uitwijken naar een kerk.”

 

Indonesië is in de ban van booslims. Gouverneur Ahok van Jakarta heeft onlangs iets kwetsends gezegd over de Koran met de inmiddels welbekende islamitische massawoede als gevolg. Maar die Indonesische booslims komen niet uit het niets: de radicale islam lijkt snel aan invloed te winnen in het multireligieuze Indonesië. In courant Trouw een nuttig overzichtsartikel (Blendle-link).

 

Lees ook: Salafisten in Duitsland ondersteund door Saoedi-Arabië