Buitenland

Brits schandaal: Afrikaanse meisjes massaal genitaal verminkt tijdens geheime vulvasnijfeestjes

13-12-2016 09:39

Jonge Afrikaanse meisjes in Groot-Britannië worden tijdens illegale ‘feestjes’ ritueel genitaal verminkt wat vervolgens wordt ‘gevierd’. Dit vindt plaats in verschillende Britse steden terwijl de ‘operaties’ worden uitgevoerd door speciale ‘verloskundigen’ die worden ingevlogen vanuit Afrikaanse landen. Britse minderhedenorganisaties luiden hierover nu de noodklok, meldt de BBC.

Volgens de laatste cijfers zijn zeker 8000 meisjes recent slachtoffer geworden van de barbaarse praktijken op Britse bodem.

De politie zegt er van op de hoogte te zijn dat dergelijke ‘feestjes’ plaatsvinden maar lijkt vooralsnog machteloos te staan, ook al kan het ritueel besnijden van meisjes worden bestraft met maximaal 14 jaar gevangenis. Tot op heden is nog niemand voor deze praktijken veroordeeld.

Ook blijkt vaak dat de politie niet op de hoogte is van deze problematiek. Zo komt het voor dat de politie wordt gebeld omdat er vermoeden bestaat van illegale besnijdenissen en de politie niet blijkt te weten waar het over gaat.

Een nieuwe ontwikkeling is dat de besnijdenissen steeds vaker in Groot-Britannië zelf worden uitgevoerd, terwijl eerder bleek dat meisjes naar Afrika werden gevlogen. Nu worden specialistische vroedvrouwen vanuit Afrika naar Groot-Britannië gevlogen om de besnijdenissen hier uit te voeren.

Uit een studie in 2015 bleek dat maarliefst 137.000 in Groot-Britannië wonende meisjes slachtoffer zijn van genitale verminking. Meestal vond de verminking plaats in het (Afrikaanse) geboorteland.